HP iLO 4 frissítés

A HP iLO 4 webes felületén van firmware frissítési lehetőség, de a terméktámogatási oldalról nem lehet firmware binárist letölteni csak toolkitet, az Ubuntu/Debian változat pedig természetesen elavult. Szerencsére a Windowsos toolkit exe tartalmazza a megfelelő firmware binárist, úgyhogy innen egy archívumkezelővel (pl 7zip) simán meg lehet szerezni.

A legfrissebb Windows Server 2016 toolkit a 2.50-es iLO 4-et tartalmazza. A HP oldaláról a telepítőkészlet beszerezhető de a kicsomagolt binárist (ilo4_250.bin) is mellékelem.

 

RouterOS script DIGI-s IPv6-hoz.

A DIGI magyarországon minden előfizetőnek nyújt natív lakossági IPv6 hozzáférést, de nem egyszerű stabil működésre bírni.

A DHCPv6 segítségével kiosztott tartomány körülbelül hetente változik, és úgy tűnik nincsen “deprecated” állapot, amint a cím lejár nem érkeznek meg többé a csomagok. Ez önmagában kellemetlen, de ezen felül a lejárati idő átvételével is gond van. A DHCPv6 kliens mindig további 7 nap érvényességet mutat, akár percekkel a lejárat előtt is. Végeredményben hiába kap új címet a router, a pool-ba a régi tartomány marad beragadva. Mivel a pool tartománya kerül az RA üzenetekbe, ezért a kliensek a továbbra is a régi, immár érvénytelen tartományból vesznek fel címet. A pool törlése és a DHCPv6 kliens újraindítása megoldja a problémát, de csak a következő címváltozásig, amikor túrhatom újra az admin felületet.